Народна башта у Панчеву

По налогу првог панчевачког урбанисте, бригадног генерала Миховила Михаљевића, 1829.године на југоисточном крају града је подигнута Народна башта, површине 16 јутара, створене од једне шумице. Тадашњи планери су овај простор организовали по узору на немачке паркове, који су били синтеза елемената француских и енглеских паркова. Млада буржоазија широм света је инсистирала на изградњи великих паркова изван центра насеља и тиме је Панчево хватало корак са светом.

 

 

 

 

План Народне баште за време велике изложбе

Улазна капија у Народну башту

 

 

 

Музички павиљон

 

Народна башта увече је била осветљена плинском расветом, а атмосферу су улепшавали оркестри војне и ромске музике, представе за децу.

Павиљон је изграђен 1851.године. Градска музичка глазба основана је 1855.године и имала је четрнаест чланова.

Сваки члан је добио четири ланца земље и био је у обавези да свира  сваке недеље и приликом прослава.

Објекат

Дирекција, пошта и телеграф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Народној башти се од 15. августа до 17. септембра 1905. године одржала велика индустријска и пољопривредна изложба, коју је посетило 100.480 људи. У присуству многобројних званица из привредног, политичког и културног живота. Град је био окићен, а поворка у присуству многобројних званица из привредног, политичког и културног живота. Изложбу је отворио градоначелник Панчева Адолф Матановић. На крају организован је концерт плех музике у Музичком павиљону.

Због поставки 26 павиљона, хала, поставки и пратећих објеката, велики број стабала је морао бити посечен. Након завршетка изложбе, сви павиљони, хале и поставке су уклоњене. Једино је остао музички павиљон у којем је за време викенда, празника или неког догађаја свирана плех музика.

 

Поред Панчевачких излагача, занатлије су биле из Банатског Карловца, Новог села, Сефкерина , Великог Берчега, Старог Бечеја, Сегедина , Темишвара.

 

Иако је почетак јула 1905.године у Панчеву остао забележен по великим врућинама, то није спречило искусне мајсторе да огласе завршетак радова на изградњи изложбених павиљона у Народној башти, који су потом фотографисани са разгледнице. За ту намену израђена и специјална поштанска маркица изложбе која се заједно са разгледницама могла купити и послати из поште у оквиру Управног павиљона. Приход са дописница био је намењен народној кухињи.

 

 

 

 

У оквиру павиљона Вајфертове пиваре служило се искључиво точено пиво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пољопривредни павиљон

 

Излагачи из Панчева су постављали вино, ракију и ликере, као и воће, поврће, винову лозу, пиринач, житарице, пчеле, восак, мед и цвеће.

 

 

 

 

 

 

 


Једна од најлепших изложених збирки била је изложба лептирова, буба и биљака, палеонолога Коломана Ламбрехта.

 

Индустријски павиљон

 

Изложена археолошка збирка власника циглане Антоана Бахмана

 

Павиљон је приказивао производе металне и машинске индустрије, саобраћајна средства, производе дрвне, индустрија ткача, индустрије предива, кожне, хемијске, индустрије прехрамбених артикала, зачина и напитака.

 

 

 

 

 

Павиљон шегрта и помоћника

 

 

У оквиру овог објекта су се трудили да покажу умеће у домену столарства, браварских, ковачких, кројачких и обућарских умећа.

 

 

 

 

 

 

 

Алибунарски срез

 

 

У овом објекту су били изложени рачни радови, пољопривредни производи и производи домаће индустрије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На изложби су били изложени ручни радови за које су посебно биле задужене госпођа Марија Хофман и госпођа Ламбрехт, као ученице Више девојачке школе.

 

 

 

 

У оквиру тог павиљона највише су биле изложене слике, тањири, крчази,статуе, аматерске фотографије,ћилими, теписи…

 

 

 

 

Постојала су и два терена за лаун-тенис („пољски тенис”) као и зграда Лаун-тенис клуба, основаног 1908. године. Непосредно после Првог светког рата, у Народној башти су виђеније панчевачке госпођице заиграле хазену, врсту игре сличне рукомету.

Шездесетих година 20. века музички павиљон је срушен, а на његово место је изграђена фонтана с неидентификованом каменом скулптуром, а истом приликом је уклоњена и ограда парка.

Седамдесетих година прошлог века парк је доживео преуређење када је његова површина мало смањена изградњом околних садржаја (железнице, болнице, улица). Главни правци стаза су задржани, промењено је поплочавање, извршена обимнија сеча престарелог дрвећа, а на месту некадашњег музичког  павиљона (из 1851. год.), у  просторном тежишту парка, изграђена је фонтана.

 

 

 

 

Парк је добио дечије игралиште и нову расвету.

Од самог настанка парка у непосредној близини налазио се расадник о коме се бринуло „Друштво за неговање паркова“ а касније јавно предузеће основано у те сврхе.

Судбину социо-економске нестабилности у Србији у последњој деценији  XX века, поднео је и парк Народна башта. Он је био запуштен, фонтана деценијама није била у функцији а скулптура девојке у њој поломљена, стазе искривљене и дотрајале, дрвеће и друге биљке без одговарајуће неге, смањена је садња цвећа и другог растиња. Дечије игралиште постало је неупотребљиво, са неодржаваним справама, без седишта, клупе махом поломљене, расадник напуштен и закоровљен. Омиљени градски парк постао је небезбедно место, нарочито у вечерњим часовима.

 

 

 Дана 29.октобра 2007. године, уз донације италијанске провинције Равена и града Червија, отпочело је реновирање Народне баште. Радови су завршени 2008.године, а парк је добио нову трим стазу, дечја игралишта и расвету.

Три године након обележавања стогодишњице од његовог оснивања, 2008. године је расписан архитектонски конкурс за решење обнове парка, након чега се започело са  обимним преуређењем. Град Панчево је поверио овај посао ЈКП “Зеленило“ Панчево. Том приликом, према унапред припремљеној пројектној документацији, парк је проширен на суседну површину расадника (парк сада има укупно око 15 ха), извршена је изградња  нове ограде са улазним капијама, замењене су све подземне инсталације, изграђене нове пешачке стазе, трим стаза (1150 м), модерна дечија игралишта, фитнес игралиште, објекат кафе-галерије, објекат музичког павиљона, на  месту некадашњег. Обновљен је јавни тоалет, постављена нова расвета, клупе, и други мобилијар. У парку су место нашли и објекти чуварске службе и службе одржавања.

 

Трим стаза

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дечија игралишта

 

 

Из потребе да се боравак и игра у Народној башти учине пријатнијим и безбедним за наше најмлађе суграђане, сви реквизити, као и сама подлога, у складу са прописаним условима и модерним стандардима.

Површина већег игралишта износи око 300 m2, док се друго, мање игралиште простире на површини 100 m2. Елементи за игру прилагођени су деци од две до десет година.

 

 

 

   Фитнес справе за вежбање

 

 

Данашњи парк је постао  богатији за више стотина нових садница дрвећа, жбуња и ружа.

 

У парку се налази око 2000 стабала. Доминантне врсте дрвећа у њему су липе (Tilia sp.), јавори (Acer sp.), дивљи кестен (Aesculus hippocastanum), мечија леска (Corylus colurna)  и друге. Остаци биљног фонда некадашњег расадника, површине на коју је парк проширен, задржани су и уклопљени у ново пејзажно решење. Примерци одраслих црних борова (Pinus nigra), црног ораха (Juglans nigra), обичног ораха (Juglans regia) и врба (Salix sp.) дали су посебан печат новонасталој парковској површини.

 

Народна башта је сада место пуно цвећа, живописних хортискулптура, место дечије граје и простор у коме се у летњим ноћима уз пријатно осветљење канделабара, свира музика у павиљону.

 

Парк се од свог постанка мењао више пута, постоје писани докази о томе, али једини живи сведоци јесу стари храстови лужњаци (Quercus robur) у чијој сенци се већ два века играју овдашња деца.

 

Најстарије дрво у парку се налази надомак дечијег игралишта у непосредној близини кафе-галерије, и сматра се да је остатак некадашње шуме од које је парк настао.

 

 

 

 

 

Изглед Музичког павиљона

 

 

 

Стазе за шетњу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кафе Галерија Народна башта

 

 

 

Највећи и најстарији парк у граду је парк Народна башта.  Омиљено шеталиште и место за боравак у природи Панчеваца.

 

Захваљујући својој лепоти и очуваном духу старина Народна башта је често локација који младенци бирају за своје венчање и редитељи за снимање серија и филмова. Дивно место уа учење, где је обезбеђена и мобилна библиотека за све заинересоване кориснике, пружа сјајне призоре за сликаре и фотографе, пружа бесплатан инернет, па је згодно место и за рад, будући да биљни свет овај рај штити од буке и пружа чист ваздух испуњен мирисима цвећа.

 

Последњих година темељно уређена и реконструисана, постала је оаза мира, у којој је обједињен одмор и рекреација, за наше суграђане.