Никола Тесла

Никола Тесла симболизује уједињујућу снагу и инспирацију за све народе у име мира и науке. Био је прави визионар далеко испред својих савременика у области научног развоја. Држава Њујорк и многе друге државе у САД прогласиле су 10. јул, Теслин рођендан – Даном Николе Тесле.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану у Лици, који је тада био у саставу Аустоугарске, данашња област Хрватске. Његов отац Милутин Тесла био је српски православни свештеник, а мајка Ђука Мандић је била проналазач кућних апарата. Тесла је учио у Реалшколи у Карлштату 1873. године, Политехничком институту у Грацу, Аустрија и Универзитету у Прагу. У почетку је намеравао да се специјализује за физику и математику, али је убрзо постао фасциниран струјом. Каријеру је започео као инжењер електротехнике у телефонској компанији у Будимпешти 1881. Тамо му је, док је Тесла шетао са пријатељем кроз градски парк, у глави муњевито решење ротирајућег магнетног поља. Штапом је нацртао дијаграм у песку објашњавајући свом пријатељу принцип рада индукционог мотора. Пре одласка у Америку, Тесла се придружио компанији Continental Edison Company у Паризу где је дизајнирао динамо. У фебруару 1882. Тесла је открио ротирајуће магнетно поље, основни принцип у физици и основу скоро свих уређаја који користе наизменичну струју. Док је био у Стразбуру 1883. приватно је направио прототип индукционог мотора и успешно га покренуо. У немогућности да било кога у Европи заинтересује за промоцију овог радикалног уређаја, Тесла је прихватио понуду да ради за Томаса Едисона у Њујорку, ге одлази 1884. године и остаје наредних 59 година свог продуктивног живота. Његов сан из детињства био је да дође у Америку да искористи моћ Нијагариних водопада.

Никола Тесла Тесла је представио своје моторе и електричне системе у класичном раду „Нови систем мотора и трансформатора наизменичне струје“ који је предао Америчком институту електроинжењера 1888. године. Он је развио полифазни систем наизменичне струје генератора, мотора и трансформатора и држао 40 основних америчких патената на систем, који је индустријалац и проналазач Џорџ Вестингхаус купио, решен да снабдева Америку Теслиним системом.

Теслин АС индукциони мотор се широко користи у индустрији широм света и кућних апарата. То је започело индустријску револуцију на крају 19. века. Електрична енергија се данас производи, преноси и претвара у механичку моћ помоћу његових изума. Теслино највеће достигнуће је његов полифазни систем наизменичне струје, који данас осветљава читав свет. Наизменична струја је постала стандардна снага у 20. веку. Ово достигнуће је променило свет.

Пројектовао је прву хидроелектрану у Нијагариним водопадима 1895. године, што је била коначна победа наизменичне струје. Ово достигнуће је широко пропраћено у светској штампи, а Тесла је широм света хваљен као херој. Црногорски краљ Никола одликовао га је Орденом Данила.

Тесла је био пионир у многим областима. Теслин калем, који је изумео 1891. године, данас се широко користи у радио и телевизијским апаратима и другој електронској опреми. Његов индукциони мотор наизменичне струје сматра се једним од десет највећих открића свих времена. Међу његовим открићима су флуоресцентна светлост, ласерски сноп, бежичне комуникације, бежични пренос електричне енергије, даљинско управљање, роботика, Теслине турбине и авиони са вертикалним полетањем. Тесла је отац радија и савремених електричних преносних система. Регистровао је преко 700 патената широм света. Његова визија укључивала је истраживање соларне енергије и снаге мора. Предвидио је међупланетарне комуникације и сателите.

Теслин концепт бежичне електричне енергије коришћен је за напајање прекоокеанских бродова, уништавање ратних бродова, управљање индустријом и транспортом и тренутно слање комуникација широм света. Тесла је био сигуран да је стићи до Марса, колико мање тешко но доћи до Париза. Многе новине и часописи интервјуисали су Теслу и описали његов нови систем за снабдевање бежичном енергијом за покретање целе земаљске индустрије.

Никола Тесла је био једна од најславнијих личности америчке штампе у овом веку, према специјалном издању магазина Life Magazine-а од септембра 1997. године, је међу 100 најпознатијих људи у последњих 1.000 година. Он је један од великих људи који скрећу ток људске историје. Његова открића, проналасци и визија наишли су на широко прихватање јавности, научне заједнице и америчке штампе. Теслина открића су била широко заступљена у научним часописима, дневној и недељној штампи, као и у најистакнутијим књижевним и интелектуалним публикацијама тог времена. Тесла је био супер звезда.

На свој 75. рођендан 1931. године, проналазач се појавио на насловној страни Time Magazine-а. Тесла је овом приликом примио писма честитке од више од 70 пионира науке и инжењерства, укључујући Алберта Ајнштајна. Ова писма су монтирана и представљена Тесли у облику сведочанства.

Тесла је умро 7. јануара 1943. године у хотелу New Yorker, где је живео последњих десет година свог живота, соба 3327 на 33. спрату.

Државна сахрана одржана је у катедрали Светог Јована Божанског у Њујорку. Присуствовало је преко 2000 људи, укључујући неколико добитника Нобелове награде. Кремиран је у Ардслију на Хадсону у Њујорку. Његов пепео је интерниран у златну сферу, Теслин омиљени облик, и данас се налази у сталној поставци у Теслином музеју у Београду заједно са посмртном маском.

Извор: Теслино Меморијално друштво из Њујорка.