Обележен Дан ослобођења Панчева

У оквиру обележавања годишњице Битке за ослобођења Панчева делегација удружења Пријатељи 72. Специјалне и Ветерани војно обавештајне службе Србије,  положиле су венац на споменик борцима Црвене армије  и одале пошту припадницима  јединица 10. гардијског пешадијског корпуса Црвене армије и јединица Банатске оперативне зоне НОВЈ. У саставу наше делегације били су пуковник у пензији Миодраг Капор, Михајло Михајловић и Срђан Станковић, а испред ВВОСС капетан бојног брода у пензији Градимир Јовановић.

          

Након церемоније полагања венаца и кратког културно-уметничког програма, делегација је у Свечаној сали Народног музеја Панчево присуствовала промоцији књиге „Битка за Панчево октобра 1944“. 

Након вишегодишњег истраживачког рада, удружење „Словенска унија“ из Панчева успело је да прикупи завидан број архивских докумената из Централног архива Министарства одбране Руске Федерације. Ова архивска грађа је први пут угледала светлост дана кроз књигу чији су аутори виши кустос Народног музеја у Панчеву Срђан Божовић и председник удружења „Словенска унија“ Роберт Ресановић.

О књизи су говорили историчарка у Архиву Српске академије наука и професорка Факултета за културу и медије др Ивана Спасовић, као и аутори књиге Срђан Божовић и Роберт Ресановић.

Остаје жал што је и ове године ова значајна годишњица обележена на непримерен начин. Иако је церемонија била у организацији града Панчева, нико се окупљенима није званично обратио, није било никавог организованог програма, а посебно нико није поменуо погинуле припаднике НОВ. Недопустиво и срамотно. Остаје нам обавеза да већ данас почнемо са припремама за наредну годину и да не дозволимо да се овакви пропусти поново догоде и наредне године.