Олга Петров

ОЛГА ПЕТРОВ (1920.-1942.)

Споменик Олги Петров је сведочанство о херојству, борби и спремности за жртвовање због својих уверења.

Олга Петров је била револуционарка,  истакнути члан  СКОЈ (Савез комунистичке омладине Југославије) и КПЈ (Комунистичке партије Југославије)

Рођена је 1.децембра  1920. Године у Баранди код Панчева. Стрељана је 9. маја 1942. године у Јајинцима код Београда од стране окупатора, фашиста  Немаца.

1938. године се придружила комунистима у Вршцу где је ишла у учитељску школу. Тамо је становала  код учитељице која ју је укључила у рад КПЈ.

Олга је била активан члан и даље је укључивала нове чланове, штампала и ширила пропагандни материјал, у школи и КУД Абрашевић где је била активан члан.

Два пута је хапшена током 1940. године због растурања пропагандног материјала и пуштана због недостатка доказа.

Октобра 1941. године је ухапшена у Црепаји у кући у којој је држан састанак КПЈ. Под борбом се извукла и побегла у родно село Баранду. Сакрила се у кући код комшије познаника који ју је издао и предао Немцима за награду од 25000 динара.

У затвору је провела 6 месеци уз страшна мучења. Пред стрељање је на зидовима ћелије исписала својом крвљу : ,, Поносно умирем за КПЈ,, По цену живота није одала партијске другове.

Њен супруг Браца Петров, такође комуниста је погинуо марта 1942. године у борби када су опколили и напали кућу у којој је био на састанку са партијским друговима.

Комунисти су били веома дисциплиновани и посвећени борци. Створили су СФРЈ прилично живели у складу са својим уверењима до њеног распада 1990. године.