Петар, Глигора, Шкрпан – Перо
(27. 11. 1966. – 30. 03 1999.)

Шкрпан Петар – Перо, рођен је 27. новембра 1966. године у Славонском Броду (Република Хрватска). Својим родитељима, оцу  Глигору и мајци Мандици, био је друго дете. Сестре Марија и Јелена данас живе у Загребу, а мајка у Славонском Броду. Отац му је преминуо 1987. године.

Војну гимназију је завршио у Загребу 1985. године и наставља Војно-техничку академију. Међутим, 1989. године прелази у Београд на Копнену Војну академију, а четврту годину завршава 1990. у Сарајеву.

Недељу дана након промоције у чин потпоручника ЈНА крунише своју четворогодишњу везу са девојком Ленче браком.

Њихов судбоносни сусрет се одиграо давне 1986. године на Омладинској радној акцији у Делиблатској пешчари када су, Петар као питомац прве године Војно-техничке академије и Ленче, као стипендиста Титовог Фонда били припадници Војне бригаде ’’Фронт’’.

На своје прво место службовања одлази у Македонију, у Тетово, где добија прво дете, ћерку Елеонору. У јесен 1991. почињу немири у Хрватској и са својом бригадом Петар одлази на терен.

У мају 1992. добија сина Глигора. После повлачења ЈНА из Хрватске одлази у Врање, затим Бујановац и крајем исте године конкурише за пријем у 72. специјалну бригаду.

Када је напокон успео да буде примљен у 72. Специјалну са породицом се настањује у Панчеву и 1996. добија треће дете, сина Николу.

У бригади је веома успешно обављао дужности командира вода и командира извиђачко диверзантске чете.Своју професију је волео и никада се није штедео када је посао био у питању. Свој годишњи одмор прекида и марта 1999. године одлази заједно са својом бригадом на Косово, и 30. марта гине на борбеном задатку.

Данас (2012), Елеонора има 21-у годину и студент је друге године Филозофског факултета у Београду, одсек Етнологија и антропологија. Глигор има 20 година и студент је Факултета за спорт и физичко васпитање у Београду. Никола има 15 година и ученик је првог разреда Филолошке гимназије у Београду. Елеонора и Никола су активни чланови Културно-уметничког друштва ’’Станко Пауновић’’ у Панчеву, док је Глигор члан Пливачког клуба ’’Динамо’’ Панчево. Ленче је запослена у Дому Здравља као главна сестра службе Кућно лечење.

[Not a valid template]