РАНЕ СУ НАМ ЗАЈЕДНИЧКЕ

Пројектом „Ране су нам заједничке“, прикупљена су средства за помоћ породици погинулог Звонка Стојановића, за породице умрлих  Милана Дабића и Жељка Стреларца и за РВИ Бранислава Ђурића.

Приликом избора породица водили смо се идејом да две породице буду из Србије, и по једна из Републике Српске и Републике Српске Крајине, да буду заиста лошег материјалног стања и да имају већи број деце.

Током октобра (16.10.), средства у износу од 21.980 канадских долара, које су прикупили наши пријатељи из фондације За недиљиве хероје из Канаде, су пребачена на наш девизни, а затим и на динарски рачун (1.772.152,00), а одмах су прослеђена на рачуне породица (извод бр 58, од 29.10.2019. године). Одлуком Управног одбора, одлучено је да се свим породицама определи исти износ средстава од 440.000,00 динара, док је због курсних разлика и претварања динара у конвертибилне марке Ђурић Браниславу из Бијељине пребачено 437.000,00, или 3720 евра.,

Са тим и средствима која смо само обезбедили урадили смо:

  1. Породица Звонка Стојановића, према ранијем договору одлучено је да се скине кров који је већ прокишњавао, да се ураде спољни стубови и церклаж, а затим да се постави нови кров. Замењена је комплетна електро инсталација, осигурачи и прекидачи и утичнице. У соби је урађен спуштени плафон са гипс плочама, а на поду нова кошуљица и постављене плочице. Замењена је комплетна столарија (улазна двокрилна врата два велика прозора и прозор за купатило). У ходнику, кухињи и купатилу су постављене нове плочице, спуштени плафони и све је изглетовано и окречено. Набављен је фрижидер, судопера и електрични шпорет. Све наведено је коштало око 650.000,00 динара, што смо покрили донацијама од града Лознице (60.000,00), од пријатеља и специјалне бригаде 150.000,00. Поред тога, један дан смо имали и радну акцију, где је дест припадника Удружења Пријатељи 72. Специјалне и припадници Специјалне бригаде личним радом допринело да се активности заврше што пре и без плаћања. Касније, током године прибављено је још средстава од појединачних донатора и преко Фондације српских бораца и урађена је лепа настрешница испред улаза и фасада на кући.
  2. Породица Жељка Стреларца, према ранијем договору са породицом Стреларац планирано је да им се опредељеним средствима реновира породична кућа. Од расположивих средстава уградили смо нову пластичну столарију (14 отвора), поставили лимене опшивке и олуке на целој кући, поставили стубове за ограду и набавили плетену мрежу, набавили комплетан материјал за два купатила рачунајући и санитарије (два бојлера, две каде, два лавабоа, две вц шоље, проточни бојлер за кухињу, 5 славина и сви припадајући вентили и остали материјал) и ископали места за постављање водоводне и канализационе инсталације за оба купатила и кухињу. Имали смо проблема са временом, а и породица није успевала да се организује, (због 5 деце) па смо каснили са активностима. И овде смо организовали једну радну акцију, где је девет припадника Удружења дало допринос да се добар део радова не мора плаћати. Због захлађења одлучено је да се радови наставе на пролеће чим то временске прилике дозволе. Тада планирамо да одржимо још једну радну акцију. Поред средстава добијених из Канаде за ову породицу смо обезбедили још 110.000,00 донација од пријатеља, и чланова Удружења, а очекујемо да ће нам на пролеће помоћи и општина и Електродистрибуција.
  3.  Породица Милана Дабића из Костајнице у Републици Српској Крајини, сада живе у селу Слепчевић поред Шапца (око 150 км од Панчева), и према ранијем договору средства су искоришћена за лимену опшивку крова и олуке за целу кућу, замену прозора и врата (13 отвора), завршетак фасаде на делу који је био без исте и потпуно уређење купатила (постављање нове водоводне и канализационе инсталације, плочица и комплетних санитарија. Са удружењима Крајишника смо покушали организовати радну акцију али нисмо успели, што због лошег одзива, што због времена, а делом и због тога што су радови били занатски и стручни. За породицу Дабића обезбедили смо још додатних 50.000,00 од пријатеља Удружења. На пролеће ћемо наставити са радовима, јер је потребно да се уради још активности на уређењу животног простора. Део средстава нам је преостао, а планирамо да прикупимо још нешто средстава.
  4. Породица Бранислава Ђурића из Републике Српске (Бијељина), је предложила да се постојећи кров, који прокишњава скине, да се уради плоча и дозида поткровље, а затим постави нови кров, те да се постави столарија и уреде ови простори. За реализацију ових активности дефинитивно нисмо имали ни довољно новца ни времена, јер је новац Ђурићу пребачен тек почетком новембра. Због тога смо се орјентисали на прикупљање додатних средстава и припрема да се планиране активности реализују са пролећа. Са градоначелником Бијељине је договорено и он је то потврдио на гостовању на телевизији Републике Српске да ће град одвојити 2500 евра. Са министарством за борачка питања Републике Српске смо нашли могућност да се Ђирићима из министарства за борачка питања одобри помоћ за подизање стандарда живљења у износу од 4000 евра, а локални привредници су на наше захтеве позитивно одговории и обезбедили јо 1500 евра. Ова количина средстава ће нам омогућити да све планиране активности реализујемо чим нам то време дозволи.

Закључак је да смо урадили што је било у нашим моћима, а преостаје нам да на пролеће наставимо и завршимо почето. 

Хвала свима онима који су нам на различите нчине помогли.

СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА!