Споменик борцима ратова деведесетих

СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА У РАТОВИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА

На предлог и иницијативу Октавијана Секешана, ратног ветерана, инвалида и председника Удружења бораца, ратних ветерана ратова из деведесетих година прошлог века, подигнут је овај споменик палим борцима из Панчева у периоду од 1990-1999. године.

Борце су чинили редовни војници на одслужењу војног рока, старешине, и резервисти са територије Панчева. На њему се налазе имена свих погинулих разврстана по годинама, а не по јединицама у којима су службовали.

 

Овај споменик је сведочанство (исто као и крст на Тргу Краља Петра) вековне опредељености Србских патриота и осталих грађана Србије да се живи у Слободи и да се заштити своја породица, град и своја Србија.

Недалеко одавде је улица Срђана Алексића, хероја,  такође као својеврсни споменик човечности и храбрости. Он је био редовни војних на одслужењу војног рока који је погинуо зато што је стао у заштиту недужних цивила муслимана у Требињу.

Покренута је иницијатива и да се улица која води до касарне Растко Немањић преименује у улицу Хероја 72. Специјалне, а да се једној улици да име Бораца 51. механизоване бригаде.