Стазама Солунаца: хиљаду километара за десет дана

Удружење „Пријатељи специјалне бригаде“ из Панчева организује хуманитарну акцију „Стазама Солунаца – слободни синови“, са жељом да подсете на значај Првог светског рата и уреде спомен-обележја на путу од Солуна до Београда.

Дванаесторо припадника Специјалних јединица Војске и МУП-а Србије и Републике Српске одлази ове недеље на Копаоник, где ће имати припреме за напоран пут. 

Они ће у септембру бициклима прећи хиљаду километара од Солуна до Београда, путем којим је ишла српска војска у Првом светском рату.

„На тај начин желимо да одамо почаст и извршимо помен у част палим борцима који су пре 100 година извршили пробој Солунског фронта, од Грчке преко данашње Северне Македоније и Србије да би се вратили у своју слободну земљу“, објашњава Никола Јовић, припадник Специјалних јединица.

„С обзиром на то да ове године обележавамо сто година од пробоја Солунског фронта и да свако из екипе има неког претка који је погинуо и оставио живот у Великом рату“, Иван Бонџић, припадник Специјалних јединица. „Жеља нам је била да на овај начин одамо почаст њима и свом народу који је милионским жртвама платио скупо своју слободу и овај датум цела нација треба да обележи на један достојанствен начин.“

Бициклисти ће обићи и уредити дванаест спомен-обележја која су подигнута у част војницима у Првом светском рату.

„Одлучили смо да искажемо поштовање нашим прецима тако што ћемо возити бицикл деоницом коју су они прошли пешке под пушчаним зрнима“, каже Миодраг Капор, вођа пројекта. „Обићи ћемо спомен-обележја која су веома запуштена и уз помоћ удружења ‘Кајмакчалан’ покосићемо траву, уредићемо их и одати помен свим палим борцима који су дали живот за слободу Србије.“

Ова одабрана екипа за десет дана прећи ће хиљаду киометара, а покровитељ акције је Министарство одбране.