Стазама Солунаца Слободни Синови – Драгутин Матић

 

Поводом 1оо година пробоја Солунског фронта и Ослобођења Србије доносимо интересантне чланке о овим догађајима, са циљем да се подсетимо тих догађаја и људи, којима дугујемо СЛОБОДУ!

Прва је прича о чувеном Драгутину Матићу.

Извиђач Драгутин Матић

Фотографија српског војника у повлачењу из Албаније је једна од најпознатијих ратних фотографија са ових простора, али се дуго није знало ко је јунак на њој!

Наоружан пушком с бајонетом, са шајкачом, у војном шињелу. Ово је слика која је обишла читав свет и која је досад незнаном јунаку донела бесмртну славу. За фотографију по којој је познат у свету сазнао је 1965. године када је она постала омот за плочу “Марш на Дрину” коју је направио један руски дописник. Његова фотографија је постала симбол правог српског војника и идеал чојства, јунаштва, али и жртве.

Име овога ветерана је Драгутин Матић, што је открио његов син. Рођен је 1888. године на обронцима Суве планине, а у ватрене борбе ушао је 1910. године, дакле са свега 22 године у Балканским ратовима.

Успео је да доживи старост. Преминуо је 1970. године у родном селу Калетинцу, а иза себе је оставио четворо деце. У Београд је дошао 1910. године, на одслужење војног рока „тамо негде ка Сењаку“. Када су почели Балкански, а потом и Велики рат (Први светски рат), одмах се пријавио за борбу.

Драгутин је био у свим важнијим српским биткама: на Церу, Колубари, повлачењу преко Албаније, на Солунском фронту, а учествовао је и у ослобођењу наше земље.

Углавном је радио на извиђачким задацима, а једном приликом је рањен. Но, много занимљивије је да је једном, по речима војног друга, свог рањеног саборца са Цера носио чак неколико километара, јер није хтео да га остави да умре. Његов саборац је преживео, а постали су добри пријатељи.