Сунчани сат

Сунчани сат се налази на „Михаљевићевој кући“ у Панчеву, у центру града, у Улици Николе Тесле.

Кућа је саграђена 1792. за седиште Банатске војне границе, чији је командант био генерал Миховил Михаљевић.

Позната је и под називом “Кућа са сунчаним сатом”, “Бригадиров стан” и “Ћурчинова кућа”.

Обликована је са стилским обележјима архитектуре XVIII и детаљима бидермајерског класицизма. Првобитни изглед објекта измењен је адаптацијом приземног дела у локале и продавнице.

На јужној фасади налази се сунчани сат, а у полукружно засвођеном улазу у зграду, на таваници, медаљон са насликаним портретом генерала Михаљевића, рађеним према оригиналу чувеног сликара Константина Данила.

 

Генерал Миховил Михаљевић је рођен 1. јануара 1770. године у Светом Ивану у Хрватској. Војну школу завршио у Винер Нојстату. У ратовима против Турака и Француза, истиче се храброшћу и војном вештином што му доноси чин зачином. У Панчево пристиже 1816. године као генералмајор и остаје све до 1831. када постаје подмашал и одлази у Галицију. За време свог 15-годишњег службовања у Панчеву много допринео улепшавању града. Од њега потиче прва регулација вароши, калдрмисање улица, постављање тротоара и канализација. Прелазе преко јарака обезбедио је ћуприја, док је имућније грађане приволео да граде куће од цигле и да их покрију крепом. Он је основао нову Математичку школу оснива Математичку, Девојачку и Повторну школу. Године 1830. подигнута је Региментска болница, која и данас постоји као Општа болница. Михаљевић засађује на хиљаде младића корисног дрвећа дуж градских друмова и стаза. Посебно се заложио за подизање велелепног парка познатог под називом Народна башта који је био украс тада али и сада нашег Панчева. Генерал оснаживао и духовни живот вароши. За време генералове управе градом Константин Данило израдио је и богати иконостас Успенске цркве. Био је изабран за почасног грађанина.

Извори: Туристичка организација града Панчева и Војводина уживо.